За оние на кои еден дијамант не им е доволен, индиската компанија „SVA Diamonds“ има совршен прстен за нив во форма на буковец, кој содржи 24.679 дијаманти.

Компанија за производство на накит со седиште во Индија го собори Гинисовиот рекорд со вградување на неверојатни 24.679 дијаманти во еден прстен, пренесува RTS.

Овој спектакуларен прстен во својот дизајн потсетува на буковец.

„Остригите симболизираат бесмртност и долговечност“, рече Абдул Гафур Анадијан, генерален директор на SVA Diamonds во соопштението.
Сложената структура на прстенот е создадена со истурање злато во пластичен калап за да се создадат 41 уникатни ливчиња од печурки. Секое ливче потоа е рачно украсено со природни дијаманти.

Сјајниот прстен тежи 340 грама, а неговата вредност се проценува на 95.243 долари, се наведува во соопштението. Тим од независни гемолозите го потврдија прстенот, а светскиот рекорд беше доделен уште во мај.

Креацијата „SVA Diamonds“, инспирирана од печурка, има речиси двојно повеќе дијаманти од претходниот рекордер. Харшит Бансал ја освои титулата во 2020 година со цветен дизајн обложен со 12.638 дијаманти.