Актерката Амбер Херд поднесе жалба до судот во Вирџинија барајќи поништување или ново судење во случајот за клевета против нејзиниот поранешен сопруг Џони Деп, кој го загуби на почетокот на оваа година.

Актерката поднела жалба минатиот месец и тврдела дека исклучувањето на некои нејзини белешки, во кои пријавила дека Деп ја злоставува, резултирало со нефер судење, пишува Дејли Мејл.

Имено, белешките ги отфрлила судијката Пени Азкарат од Вирџинија.

Во јуни, на Деп (56) му беше доделена отштета од 10,35 милиони долари, откако неговиот правен тим успешно тврдеше дека написот на Амбер Херд во Вашингтон пост во кој таа го обвини нејзиниот поранешен сопруг за семејно малтретирање е клевета.

Таа тврди дека одлуката ги обесхрабрува жените кои сакаат да зборуваат за злоупотреба

Херд јавно не го именуваше Деп во написот, но со оглед на нивниот статус и медиумски публицитет, очигледно беше на кого таа мислеше. Сега, во документ од 68 страници поднесен кон крајот на ноември, нејзините адвокати пишуваат дека судот „неправилно ја спречил поротата да разгледа неколку случаи во кои Херд пријавил злоупотреба на Деп на медицински професионалец“.

„Доколку не биде поништена, одлуката ќе им отежне на експертите и другите жртви на злоупотреба да ги докажат наводите за злоупотреба и веројатно ќе ги одврати да се појават“, напиша нејзиниот правен тим, додавајќи дека сценариото несомнено ќе има „застрашувачки ефект“ врз други жени кои сакаат да зборуваат за злоупотреба.

„Овој случај, исто така, никогаш не требаше да оди на суд, бидејќи друг суд веќе утврди дека Деп ја злоставувал Херд во повеќе наврати“, напишаа адвокатите на актерката, мислејќи на пресудата на Високиот суд во Велика Британија во посебна тужба за клевета.

Се пожали и Деп

Нејзиниот правен тим, кој се состои од различен сет на адвокати од оние кои ја застапуваа за време на судењето во живо, исто така тврдеше дека судењето, кое се одржа во Ферфакс, Вирџинија, требаше да се одржи во Калифорнија, каде што живееше некогаш венчаната двојка заедно.

Адвокатскиот тим на Деп исто така поднесе жалба на случајот, тврдејќи дека точката за клевета против Херд за која актерот беше осуден е „погрешна“. Неговите адвокати во своето поднесување напишаа дека „пресудата на поротата за сите три клеветнички изјави наводни во неговата тужба целосно го оправда г-дин Деп и му го врати угледот“.

И за двете жалби ќе одлучува совет од судии, а во зависност од тоа кој правен тим е разочаран од пресудата, Деп или Херд би можеле да го поднесат предметот до Врховниот суд на САД.