Нивото на Преспанското езеро се намалува сѐ повеќе!

Повлекувањето на езерото започна пред 20 години, но во последно време овој феномен стана повеќе од очигледен.

Периодов е забележано и дополнително повлекување на водата, при што останаа само мали одвоени езерца, објави ТВ21.

Жителите велат дека причина за ова континуирано повлекување на водата се климатските промени, но и излевањето на Преспанското езеро во Охридското и од другата страна во Албанија.

Целата сторија на ТВ21.