НЕ за џабе велат да се затвори вратата од спалната пред спиење. Веројатно тоа е нешто што внимателно ќе го следите откако ќе видите вирално видео споделено од пензиониран пожарникар на TikTok.

Тој ја покажа куќата целосно уништена од пожар. Секој дел од куќата е уништен и опожарен, освен детската соба.

„Бев вклучен во околу 40 фатални пожари, а нешто повеќе од половина од тие луѓе би биле живи доколку спиеле со затворени врати и имале работни детектори за чад на соодветните места во нивните домови. И двете од овие работи буквално ќе спасат вашиот живот, животите на вашите деца и животите на членовите на вашето семејство.“ миленичиња“, рече корисникот @disastroushistory.

@disastroushistory #stitch with @medic_cole I’m not back #disastroushistory ♬ original sound – DisastrousHistory

Неговото видео е прегледано преку милион пати, а директорот на Институтот за истражување на безбедноста на пожари Underwriters Laboratories, Даниел Мадриковски, го објаснува феноменот велејќи дека „пожарите се хранат со кислород“.

„Кога вратата е отворена, таа обезбедува извор на воздух кој во суштина делува како пумпа за подгревање на пламенот“, изјави тој за Њујорк Тајмс.

Кога ја затвораме вратата од собата, изворот на воздух исчезнува. Со тоа се губи кислородот и се создава ефикасна бариера за привремено да се спречи ширењето на пламенот и чадот, давајќи им на пожарникарите доволно време да го изгаснат пожарот.

Според tiktoker, за жал луѓето не се будат поради чад или неговиот мирис.

„Огромното мнозинство од луѓето кои загинаа во пожари починаа во сон“, додаде тој.

Ако вашите деца се исплашени од идејата да спијат со затворена врата, можете постепено да ги навикнете на идејата. Прво, уверете ги децата дека се безбедни, а потоа затворањето на вратата од нивната соба нека биде дел од рутината пред спиење.

Slumber and Bloom има корисно видео на YouTube за родителите на оваа тема. Можете да го погледнете подолу.