На 21 октомври годинава во хотел во Солун во организација на „Обединетата македонска дијаспора“ /ОМД/ се одржа „Прв меѓународен форум за правата на малцинствата-2023“. На настанот беше најавено учество на претставници на „македонското“, „турското“, „влашкото“ и „еврејското“ малцинство во Грција.  Со оглед на природата на темите, кои се многу чувствителни не само за Грција, туку и за целиот регион, настанот беше затворен за надворешни лица и новинари.

И покрај ограничувањата, претставниците на грчкиот весник „Естиа“ можеа да присуствуваат на форумот и со олеснување констатираа дека ништо ново не се случува на теренот. Стари познаници и бранители на човековите права од невладиниот сектор. Истите тие што се спремни да ја продадат сопствената држава за вреќа евра, а зошто да не и сопствената мајка. Меѓу нив се издвојува Никодим Царкинас, екскомунициран од ГПЦ, кој покрај своите промакедонски тези (меѓу другото великодушно платени од Скопје) е познат и по своите нестандардни сексуални преференции (меѓу другото документирани, и автентичноста документите ги потврди и ФБИ), Панајотис Димитрас од невладината организација Грчки Хелсиншки Монитор, кој е под истрага за трговија со мигранти и перење пари, Евгенија Нацулиду, која го прогласи Договорот од Преспа за нефункционален и болен /мртвороден/ и многу други. Всушност, не толку колку што би сакале организаторите на ОМД. И покрај рекламираното широко присуство на „македонското“, „влашкото“, „турското“ и „еврејското“ малцинство во Грција, на настанот присуствуваа 30 луѓе.

Кога станува збор за ОМД, редно е да се обрне внимание и на оваа организација. Како и сè „македонско“, сеопфатно, силно и со претензии за обединување на македонската дијаспора. Неговите корени не можат да се бараат од Филип Втори и Александар Македонски, но ниту 2004 година. Организацијата ги отфрла Договорот од Преспа, Договорот за добрососедство со Бугарија, Законот за јазикот во Северна Македонија, како и голем број други меѓународно признати правни акти.

Згора на тоа, во 2021 година формираше фондација за заштита на правата на „македонското“ малцинство во соседните Албанија, Бугарија и Грција. Правата на „македонското“ малцинство беа погодно заборавени на Косово, каде што е опасно да се „скока“ против етничкиот мир / сепак ОМД е регистрирана во Вашингтон/ и во Србија, без чија поддршка во првата половина на 20 век Македонија тешко дека би постоел.

Турција е исклучена од групата земји каде нема да бидат заштитени правата на „македонското“ малцинство. И покрај широко декларираните аспирации на Скопје кон словенската дијаспора во Константинопол и особено кон наследството на Бугарската егзархија од 1870 година, објаснувањето е едноставно. Меѓу спонзорите на ОМД се Турската коалиција на Америка, Турско-американскиот национален управен комитет и владината агенција ТИКА создадена од Анкара. И никој не оди против своите спонзори, нели? И тие биле Турци. Истите Турци, против кои се бореа и ги дадоа борците од ВМРО Г.Делчев, Д.Груев, Јане Сандански и многу, многу други. И чии статуи го красат плоштадот во Скопје до Александар Македонски и каравел од времето на Колумбо. А можеби и Алонсо де Охеда, кој исто така е Македонец, отпатувал со неа во Америка. И патуваше за основањето на ОМД.

Преземено од Е-shock news