„Најновото истражување на институтот Гамалеј потврдува дека втората доза на вакцината“ Спутник В „може да се даде до 90 дена по приемот на првата доза. Ова е големо и важно знаење во однос на претходната практика според која втората доза беше дадена по 21 ден. Докажано е дека зголемувањето на интервалот помеѓу првата и втората доза не влијае на јачината на имунолошкиот одговор, а во некои случаи дури ја зголемува силата и го продолжува имунолошкиот одговор на коронавирусот“, рече денес по состанокот меѓу српск министерот за РС. Ненад Поповиќ и рускиот заменик министер за здравство Сергеј Глаголиев.

Министерот Поповиќ изјави дека оваа информација му ја испратил минатата недела директорот на рускиот институт Гамалеј, Александар Гинзбург и дека тоа е потврдено денес на состанокот со заменик министерот за здравство на Русија. „Нашите граѓани знаат дека ја дадовме втората доза досега по 21 ден, но најновото истражување за вакцината“ Спутник ве „покажува дека периодот помеѓу примената на првата и втората доза може да биде до 90 дена. Ова е добра вест за целиот свет, бидејќи ќе го забрза производството и дистрибуцијата на вакцини, а со тоа и имунизацијата на населението“, рече Поповиќ.

Поповиќ и Глагојеев разговараа и за воспоставување на производството на вакцината „Спутник В“ во Република Србија. Двајцата соговорници посочија дека се оптимисти за соработката меѓу Србија и Русија во производството на вакцини.

„Ние сме благодарни на нашите руски пријатели кои ги споделуваат своите знаења и технологии во производството на вакцини против вирусот корона. Потпирајќи се на Русија, Србија има шанса да стане релевантна сила во производството на вакцини во Европа“, рече Поповиќ.

Првите вакцини „Спутник В“ на институтот Торлак во Белград треба да бидат произведени до крајот на мај годинава.