Здружението на Хрватската противпожарна единица (ХВЗ) пред почетокот на грејната сезона издаде совети за граѓаните како да ја намалат можноста за пожар во домаќинствата, а меѓу другото ја истакнаа важноста од чистење на оџаците.
„Во грејната сезона пожарникарите бележат зголемен број пожари во станбени згради. За да придонесат за намалување на оптоварувањето со пожари на зградите, важно е да се следат советите на пожарникарите за одговорно однесување“, се вели во соопштението на ХВЗ.
Посочуваат дека неисправните оџаци се честа причина за пожари во зимскиот период. „Затоа е важно редовно да се чистат грејните тела, а изладената пепел да се одлага на одреденото место“, советуваат оттаму.
Исклучете ги полначите од напојувањето
Исто така, за да се избегне ризикот од пожар, полначите не треба да се оставаат приклучени откако ќе се наполни уредот.
Тие ја нагласуваат важноста на исправноста на продолжните кабли, како и на сите други употребени уреди. „Избегнувајте покривање на продолжните кабли со теписи и други ткаенини, не ги вклучувајте апаратите за домаќинство и не ги оставајте без надзор“, велат тие.
Меѓу другите совети, напоменуваат дека запаленото масло да не се гаси со вода, да се повикуваат овластени занаетчии за сите работи, како и запалките, свеќите и кибритчињата да се чуваат на дофат на деца.
Акумулацијата на запаливи предмети го зголемува оптоварувањето на пожарот, а во случај на пожар е отежнат пристапот до пожарникарите“, наведуваат оттаму.
Советуваат дека во случај на пожар е важно скалите да бидат проодни за да бидат слободни за евентуална евакуација на станарите и движење на пожарникарите.
„Ако има пожар, затворете ги вратите и прозорците за да спречите ширење на чад и топлина. Знајте го најбрзиот начин да излезете од зградата, а кога ќе излезете, не се враќајте за да ги земете работите што сте ги оставиле во стан или во куќа“, велат тие. Се советуваат граѓаните доколку забележат пожар да се потрудат да останат максимално смирени и да се јават во противпожарната служба на 193 и да им дадат што повеќе информации.