Лекарите направија важно откритие и објаснија како промените во мрежницата на окото можат да укажат на Алцхајмерова и Паркинсонова болест.

Лекарите кои работат ба испитување на очното јаболко, може да го проценат идниот ризик од невродегенеративно заболување.

Ново истражување покажува дека мрежницата, која се одвојува од мозокот за време на ембрионалниот развој, содржи слоеви на неврони кои можат да имаат невродегенеративни заболувања идентични со невроните лоцирани во внатрешноста на черепот, пренесува H1.

Нивната видливост, бидејќи се наоѓаат надвор од черепот, ги прави посоодветни за рано откривање на овие форми на болеста.

Раното откривање е „свет грал“, според Рон Петерсен, директор на Центарот за истражување на Алцхајмерова болест на клиниката Мајо за „Вашингтон пост“.

Во времето кога пациентот се жали на проблеми со меморијата или тремор, механизмот на невродегенеративната болест веројатно работи со години или децении.

Кога пациентите почнуваат да го чувствуваат влијанието на невродегенеративната болест врз нивниот секојдневен живот, скоро е доцна за лекување.

Навремено откривање на предупредувачки знаци на невродегенеративни болести може да им даде на пациентите повеќе време да планираат за иднината, без разлика дали планира грижа или поминува повеќе време со семејството.

Истражувачите откриле неколку начини да го испитаат окото за да се утврди постоењето на болеста. Од фотографирање на крвните садови на окото со камера со висока резолуција, до техника што користи протеински шејкови зачинети со куркума, кои кога ќе се внесат во телото, се лепат на протеините што можат да се најдат кај Алцхајмеровата болест.

На долг рок, истражувачите се надеваат дека можноста да се забележат промени во мозокот пред да започнат симптомите, може да доведат до третмани кои се поуспешни во забавување или запирање на прогресијата на Паркинсонова и Алцхајмерова болест, бидејќи такви третмани во моментов не постојат.