Ние реагираме за секој случај и се радуваме на тоа што и колегите од Северна Македонија започнаа да реагираат затоа што на крај тоа се и нивни државјани, тие живеат таму. Над 100.000 граѓани имаат и бугарско државјанство и понекогаш се заплашувани. Недозволиво е во 21 век да не се признаваат права на самоопределување, изјави бугарската министерка за надворешни работи и вицепремиерка, Екатерина Захариева, во интервју за бугарската БНТ, на прашањето за „Бугарите во Македонија“.

Оваа нејзина изјава седува по вчерашниот состанок на бугарскиот претседател Румен Радев со шефовите на бугарските безбедносни служби за „заштита на бугарското малцинство во Македонија“ и по неговата изјава дека треба „да преземат навремени мерки за соодветна заштита на правата на бугарските граѓани во странство кога тие се нападнати само поради нивната национална самосвест“.

– Advertisement –

Прикажи повеќе