,/center>

Хрчак е весело и разиграно животно во кое особено уживаат најмладите. Како домашно милениче, не му треба многу одржување. Хрчаците спијат преку ден, но се активни навечер, па затоа не се препорачува да ги чувате во спални соби.

Доживотно

Хрчаците живеат приближно две и пол до три години. Тие не се склони кон болести. Здравиот хрчак е многу активен, брзо се движи, има чисто и уредно крзно и дише тивко.

Храна

Хрчаците јадат разновидна храна: готова храна за хрчаци, јаболка, банани, лешници и разновиден зеленчук. За нив е важно редовно да ја менуваат чистата вода за пиење.

Кејџ

Минималните димензии на кафезот мора да бидат 60x50x40 cm. Во неа треба да се стави куќа за хрчакот, шише со вода, сад за храна и тркало. Местото каде што хрчакот врши нужда треба да се чисти секој ден. Кафезот треба да биде на стабилно место за да не падне.

Хрчак како домашно милениче

Хрчаците се активни, љубопитни и прилично независни. Тие се интересни за гледање, особено кога јадат или ставаат храна во образите. Треба да се третираат нежно и да се избегнуваат гласни звуци, брзо движење или груба игра.

Може да се научи на рака, но процесот мора да оди бавно. Кога првпат доаѓа во нов дом, му треба малку време да се навикне на околината. По почетниот период се навикнува на гласот на сопственикот и сам доаѓа до неговите раце.