ЛИЧНО писмо на неодамна починатата англиска кралица Елизабета Втора. во саботата беше продаден на аукција во Германија за 8.300 евра, објавија организаторите.

За купувачот се знае само дека се работи за жена која живее во странство. Писмото е продадено на аукција организирана од аукциската куќа Епи во Штутгарт. Беше адресирано на германската возачка Ета Плеш, родена како Марија Графин фон Вурмбранд-Штупах, чии коњи двапати победија на престижната трка Епсом Дерби во Англија.

Кралицата ѝ пишува на „драгата г-ѓа Плеш“ дека е „воодушевена од прекрасната слика на коњ“ на нејзиното село во Сандрингам „која ја добив од вас и г-дин Плеш за Божиќ“. Тогаш 40-годишната кралица го завршува своето писмо за благодарност велејќи дека трпението е можеби најважната особина во одгледувањето коњи, со малку среќа.

Вклучено беше и писмо од канцеларијата на Лејди Ди

Фердинанд Бенедикт Епли од аукциската куќа рече дека очекувал две групи луѓе да бидат заинтересирани за писмото. Аукцијата започна со цена од 2.600 евра. „Има ентузијасти кои бараат поштенски пратки со интересна историја или од истакнати испраќачи, а потоа има и обожаватели на британското кралско семејство“, изјави тој за dpa пред аукцијата.

Елизабет почина во септември на 96-годишна возраст. Покрај писмото на кралицата, на аукцијата во саботата беше вклучено и писмо од Бакингемската палата од канцеларијата на Лејди Дијана.