Деновиве големо внимание во јавноста привлече приказната за загрепска пицерија која наплаќа услуга за сечење пица.

Многу клиенти биле непријатно изненадени од таа одлука, а сопственикот Денис Главач ги објаснил причините за тоа.

„Со оглед на тоа што сме објавени како омразена пицерија која наплаќа по пет куни за сечење пица, дозволете ни да ги кажеме причините за тоа. За почеток, дали некогаш сте нарачале ќебапи, Загреб, Виена, и откако ќе се послужат на масата, сте ги вратиле во кујната за да го исечете месото? Ние сме неаполска пицерија која вложува многу труд, труд и знаење во нашиот производ кој е единствен во Хрватска по разновидноста на состојките и балансот на вкусовите“, вели Главач.

„Секоја наша пица е за една личност, доаѓа со прибор за јадење, што би значело дека, како и секое друго јадење во друг ресторан, се јаде со вилушка и нож, не со раце, не со прсти… Исто така, на некои од нашите пици има храна (на пр. школки) што не може да се исечат, но само за време на консумирање. Проблемот произлегува од навиките на луѓето во Хрватска кои се научени и воспитани да бидат услужени според сите стандарди, критериуми и желби и секако сите овие дополнителни услуги треба да бидат бесплатни“, објасни сопственикот.

На секој гостин кој побарал сечење пица претходно му било кажано дека оваа услуга се наплаќа и транспарентно е наведена на сметката, истиот гостин се согласил да плати за оваа услуга наместо самиот да ја исече пицата.

Затоа, најлесната и најбезболната работа би било да се покачи цената на пицата за пет куни и да нема лоши критики поради тоа, но се надеваме дека луѓето ја разбираат поентата на овие пет куни, се вели во одговорот на пицеријата.