Првата седница на бугарското 48. Народно собрание продолжува трет ден, а пратениците сè уште не можат да најдат мнозинство за избор на претседател на Собранието. Утринава се одржа петтата по ред постапка за избор на шеф на Народното собрание, но и таа беше неуспешна, јавува порталот Медиапул.

Така, работата на Народното собрание е целосно блокирана, бидејќи првата седница не може да се затвори додека не се избере претседател на парламентот, а пратениците можат да се занимаваат само со оваа тема, но не и со создавање комисии и разгледување на законите.

Во моментов седницата ја води најстариот пратеник Вежди Рашидов, кој пред еден ден беше предложен од ГЕРБ за редовен претседавач, наводно како консензус, но не собра поддршка и самиот ја повлече номинацијата. Тој објасни дека се повлекува поради разум и би бил среќен доколку пратениците го изберат претседателот на Народното собрание.

Кандидати за функцијата спикер на парламентот беа заменик-претседателот на ДПС, Јордан Цонев, социјалистот Кристијан Вигенин и Цвета Рангелова од „Преродба“. Цонев и Вигенин влегоа во втор круг, но повторно никој не доби 121 глас. За Цонев гласале 103 пратеници, а за Вигенин 75.

Пратениците на „Бугарски подем“ не влегоа во пленарната сала.

„Ситуацијата станува безнадежна“, изјави претседавачот со Парламентот Вежди Рашидов.