Стручњаците наведуваат дека некои намирници не се добар избор во зимскиот период бидејќи не се во сезона, имаат послаб вкус и помалку хранливи материи.

Праски – летните се слатки и сочни, а зимските увезени и со слаб вкус. Наместо нив препорачливо е цитрусно овошје (портокали).

Грашок – пролетниот е сладок, а зимскиот брашнаст и без вкус. Најдобар избор е смрзнат грашок, берен во сезона.

Јагоди – зимските губат мирис, вкус и хранливи материи. Подобри се смрзнати шумски јагоди.

Домати – летниот е најквалитетен; зимскиот од ладилници има помалку свежина.

Боровинки – зимските се скапи, брзо се расипуваат и имаат помалку витамин Ц. Препорака е смрзнати боровинки, кои ги задржуваат антиоксидансите.

Текстот Пет намирници што треба да ги избегнувате во зима е превземен од МАКФАКС.