Американскиот вршител на должност министерот за одбрана Крис Милер му нареди на Пентагон да ја прекине соработката со тимот на новоизбраниот претседател Џо Бајден, објави Аксиос.

Цитирајќи високи претставници на администрацијата, Аксиос објави дека вршителот на должноста секретар за одбрана Крис Милер наредил пауза  соработката на Пентагон со администрацијата на Бајден во потег што го запрепасти раководството.

Г-дин Милер, кој беше назначен да го замени поранешниот министер за одбрана Марк Еспер веднаш по изборите, наводно издал наредба низ целата зграда да се откажат закажаните состаноци во четвртокот вечерта.

Висок службеник на Министерството за одбрана за Аксиос изјави дека тоа е „едноставно одложување на последните неколку закажани состаноци до после новата година“.

Не е познато зошто Милер така постапил и дали одобрил претседателот Доналд Трамп.

Се очекува соработката да биде обновена по празниците.