Во Втората светска војна се убиени над 500.000 Роми низ Европа и Балканот. Загрижувачки е што денес, и во современите демократски општества, се сè уште живи историските неправди кон Ромите, напиша претседателот на државата Стево Пендаровски на неговиот фејсбук профил.

– Наша заедничка историска и цивилизациска одговорност е јавно да се спротивставиме на ваквите појави, за трагедиите од Втората светска војна никогаш да не се повторат, порача шефот на државата Пендаровски.