Железницата Аматерасу нуди 30-минутно возење прикажувајќи прекрасни знаменитости во префектурата Мијазаки.

Advertisements

Возот има некои чудни елементи што го прават симпатична глетка сама по себе, од неговиот отворен покрив и розови вагони до фактот дека спроводниците испуштаат меурчиња за време на возењето. Сега, железницата додаде уште поинтересна карактеристика. Го отфрли редовното гориво за да работи на одреден вид биодизел направен, меѓу другото, од остатоци од супа. Остава предизвикувачка арома во воздухот и помалку им штети на планинските предели и оризовите полиња низ кои минува.

За префрлувањето, железницата Аматерасу соработувала со „Нишида логистик“, транспортна компанија од соседната префектура Фукуока, која е пионер на неколку видови биодизел за својот возен парк. Што се однесува до биодизелот што го користи овој воз, 90 отсто потекнува од масло за готвење, додека 10 отсто е од супа од тонкотсу рамен. Резервите доаѓаат од локалните ресторани. За да ја трансформира оваа масна супа во биодизел, компанијата го одвојува свинското месо од преостанатата супа од свински коски и потоа го рафинира со помош на специјален метод кој го избегнува стврднувањето. Единствената лоша страна на овој биодизел е тоа што може да се чува најмногу неколку месеци пред оксидацијата да почне да ја нарушува неговата ефикасност.

Прикажи повеќе