ПОВЕЌЕТО фитнес ентузијасти имаат контејнер со протеински прав на нивната кујна. Но, кога ќе дојдете до последните неколку топки, постои можност производот веќе да е истечен. Што да се прави во тој случај?

„Општо земено, консумирањето протеински прав неколку недели или дури месеци по истекот на рокот на пакувањето е безбедно, но квалитетот на протеинот ќе се намали“, вели за Men’s Health нутриционистот и нутриционист Крис Хениган.

Протеинските прашоци не се распаѓаат како производите од животинско потекло, како што се месото или млечните производи, но се распаѓаат, губејќи ја нивната способност да го прават она за што се дизајнирани – промовираат градење мускули и сила.

„Ако пудрата мириса лошо или е складирана покрај мијалникот, веројатно е најдобро да ја фрлите“, истакнува диететичарот Киеран МекСорли.

Кога истекува протеинскиот прав?

Рок на траење на производот е наведен на пакувањето, обично е од 6 месеци до една година, во зависност од видот на протеинот што го купувате. Но, вистинскиот рок на траење зависи од тоа како го чувате.

„Датумите на истекување или датумите на употреба сугерираат дека ова е датумот на кој производот станува помалку ефикасен. Тоа значи дека по тој датум производот е генерално безбеден за консумирање, но може да има помала содржина на протеини поради деградација на производот. „Хениган истакнува и додава дека „повеќето истражувања покажуваат дека ако протеинските прашоци се складираат правилно (без екстремни температури или влажност), тие треба да бидат безбедни за консумирање до две години“.

Значи, освен ако не го чувате вашиот контејнер со протеински прав на топло, влажно место (како шкафче во бања или теретана), веројатно нема да се чувствувате лошо.

Меѓутоа, ако пудрата има непријатен вкус или мирис и ја консумирате, може да почувствувате стомачни болки, гадење и повраќање.

Како да проверите дали протеинскиот прав е истечен?

Ако пудрата мириса лошо, ја промени бојата или се појават грутки, можеби е подобро да ја фрлите. Ако го изгуби вкусот или има вкус на картон, исто така. За да ја зачувате издржливоста на протеинскиот прав, чувајте го на ладно и темно место.