Компанијата Интернационал СОС, која се занимава со здравствени и безбедносни услуги, го објави годишниот список на најризични дестинации за патувања за 2021 година.

Списокот се составува секоја година врз основа на безбедносните и здравствените ризици, а оваа година особено се разгледуваше ризикот од инфекција со коронавирус.

Мапата вели дека најопасните места за посета во 2021 година се Либија, Сирија, Ирак и Централноафриканската Република.

Африканските и земјите од Блискиот исток беа оценети како земји со најголем безбедносен ризик. Меѓу нив најмногу се истакнуваат Авганистан, Либија, Ирак, Сирија, Мали, Јужен Судан и Сомалија.

Од друга страна, на списокот на земји со најголем ризик по здравјето се сметаат Либија, Јужен Судан, Сомалија, Венецуела, Сирија, Ирак, Авганистан и Јемен. Овие земји завршија на неславната листа поради политичко и социјално насилство, како и проблеми во обезбедувањето соодветна медицинска нега.

Здравствените и безбедносните ризици се најниски во западните земји, но Меѓународниот СОС посочува дека може да има промени во списокот поради пандемијата на коронарниот вирус, чијшто понатамошен тек не може точно да се предвиди.