Човечкиот имунолошки систем е составен од различни сегменти и е одговорен за борба против бактериите и вирусите на кои сте изложени секој ден.
Иако е можно вашиот имунолошки систем да се оптимизира со вклучување на добри навики, како што се добрата исхрана и доволното спиење, има голем број навики кои можат да го загрозат.
Во голем ек на пандемијата со коронавирусот можеби повеќе од кога и да е, важно е да повнимаваме да не го нарушиме нашиот сопствен имунитет.

Ова се 11 работи кои го уништуваат нашиот имунолошки систем:

1. Заборавате дека вирусите се насекаде околу нас

Сега, важно е да не ги допирате површините кои што можеби се контаминирани со вируси и бактерии, предупредува д-р Синха, директор на здравствената програма „Weill Cornell“ во Њујорк. Тој вели дека важно е да носиме ракавици кога допираме нешто во продавница, мобилниот телефон, додека се возиме во градски превоз…

2. Не ги миете рацете доволно често

Вирусите и бактериите ги има насекаде, па мора да внимавате секогаш рацете да ви бидат чисти, советува докторот.

3. Не сте доволно внимателни кога патувате

Треба да знаете дека авионите и хотелите се голем предизвик за имунитетот затоа што се извор на микроорганизмите. Кога еден ден ќе биде дозволено и безбедно да се патува со авион, не заборавајте со вас да си понесете и антибактериски марамици.

4. Претерувате со суплементи

Многумина од нас консумираат премногу минерали и витамини затоа што сакаат да се заштитат од болеста, но тоа може да предизвика контра-ефект. Премногу витамин Ц дневно може да направи проблеми со бубрезите и цревата.

5. Пиете антибиотици „на своја рака“

Антибиотиците служат за борба против бактериите, но не делуваат против настинка и вируси. Доколку ги консумирате премногу или погрешно ќе станете имуни на нив.

6. Пиете многу алкохол

Чаша вино одвреме-навреме е здраво, но премногу алкохол може да го наруши вашиот имунитет.

7. Премногу сте се изолирале

Социјалната дистанца во последниве месеци е „добредојдена“, но луѓето кои што премногу време се сами имаат поголем ризик да се разболат и да го нарушат својот имунитет.

8. Не пиете доволно вода

Имунитетот може да ви биде загрозен доколку не внесувате доволно количина вода во текот на денот, а особено доколку дехидрирате.

9. Јадете премногу слатки работи

Премногу шеќер може да го блокира вашиот имуносистем да работи како што треба и да предизвика воспаление.

10. Не спиете доволно

Недостатокот на сон носи повеќе умор и исцрпеност, а со тоа и послаб имунитет. Треба да спиете по седум до осум часа.

11. Под голем стрес сте

Хроничниот стрес го ослабнува имунитетот, а тогаш вашето тело е во грч и не е подготвено да се брани, па лачи хормони поради кои што одбранбениот систем значително ослабнува.