НАЈНОВОТО истражување покажа дека за човековото здравје е најдобро да се тушира ​​навечер, односно непосредно пред спиење. Како што објави Eat This, постојат неколку причини зошто вечерниот туш е најдобрата опција за повеќето луѓе.

„Туширањето пред спиење е добро за кожата, но и за нашето целокупно здравје. На овој начин најдобро ќе ја отстраниме целата нечистотија која се насобрала на телото во текот на денот, а исто така ќе спиеме подобро, што е секогаш добро за нашето здравје“, објасни дерматологот Река Тајлор. Исто така, многу експерти се согласуваат со неа и нагласи дека има четири места на телото кои секогаш треба добро да се измијат пред спиење.

Нозете

Според хирургот Том Биернацки, нечистотиите на стапалата можат да преживеат само ако на нив има мртва кожа, но и ако кожата е влажна. Затоа, тој советува секоја вечер пред спиење да мора добро и темелно да ги миеме стапалата за да спречиме појава на ноктите или габични инфекции, а не смееме да го занемариме ниту делот меѓу прстите.

Јазик

„Чистете го јазикот секој ден кога ги четкате забите“, објаснува Вилијам Л. Баланоф. „Сите знаат дека треба да ги мијат и мијат забите со конец секој ден, но повеќето луѓе речиси никогаш не го мијат јазикот“. Како што објаснува, ова е голема грешка бидејќи јазикот е местото во усната шуплина каде што се акумулира најголемиот број бактерии.

Областа зад увото

Доколку редовно не го чистиме пределот зад увото, може да бидеме изложени на бројни инфекции, па дури и на дерматитис, предупредуваат експертите. Како што објаснува дерматологот д-р Сандра Хаџ, на кожата зад увото има жлезди кои лачат големо количество маснотии, а во таа област често се акумулира пот, што доведува до развој на бактерии кои можат да предизвикаат непријатен мирис. Затоа, Хаџ советува секогаш пред спиење наведеното место темелно да го чистите со сапун и вода.

Пазуви

Исто како и стапалата, пазувите многу лесно се подаруваат кога треба да се измијат. Сепак, тоа е исто така област каде што кожата е чувствителна и повеќе склона кон вродени влакна, како и потенцијални инфекции. Докторот Вакас Ахмад Бутар истакнува дека пазувите припаѓаат на оние делови од телото каде што повеќето патогени напаѓаат токму поради зголеменото потење. Исто така, има раст на влакна во препоните и пазувите, кои во комбинација со потење при топло и влажно време, може да предизвикаат инфекции. За да се увериме дека нашето тело е здраво и чисто, Бутар препорачува токму затоа е неопходно секоја вечер да се мие пределот на пазувите.