На Reddit се појави интересно прашање од корисникот KarenTheManagah: Кој беше одличен совет пред 20 години, но дефинитивно не е сега?

Ако случајно сте биле млад човек или дете пред дваесет и нешто години, сигурно сте добиле некој корисен совет за да ви помогне во суровиот живот што ве чека и да ви го олесни преминот низ зрелоста.

Сепак, времињата се менуваат и она што важеше пред 20 или повеќе години денес можеби нема да значи многу, особено со технолошкиот напредок, а во анкетата на Reddit корисниците издвоија неколку совети кои некогаш имаа смисла, но веќе немаат.

18 безвредни совети

 1. „Погрижете се батеријата на вашиот мобилен телефон секогаш да достигне нула и потоа наполнете ја до 100 проценти.
 2. „Се сеќавам кога татко ми ми рече како тинејџерка никогаш да не бидам таа девојка која брка момче. Можеби тоа го рече за да ме заштити кога бев млада, но сега сфаќам дека повеќето мажи со кои вреди да се биде или се срамежливи или повлечени, затоа мора да бидам таа што ќе го направи првиот потег“.
 3. „Татко ми еднаш ми кажа дека никогаш не се пријавувам за годишен одмор во првата година од работата во компанија бидејќи тоа покажува колку сум посветен на мојата работа“.
 4. „Не треба да трошите повеќе од една третина од вашата плата за кирија на стан. Да го слушав тоа, денес ќе живеев во картонска кутија“.
 5. „Еднаш имав жена која работеше во HR на предавање во средно училиште. Таа рече дека секогаш поднесуваме CV во печатена форма бидејќи онлајн апликациите не се прегледуваат“.
 6. „Мора да ја запомните оваа информација бидејќи подоцна нема да ви биде достапна“.
 7. „Барате сродна душа на Интернет? Сигурно не сте нормални“.
 8. „Останете во истата компанија што подолго. Ова е апсолутна глупост, ако сакате поголема плата и унапредување, менувајте ја работата секоја година или на секои три години“.
 9. „Ако сте цел ден на интернет, никогаш нема да бидете успешни во животот“.
 10. „Секој мора да заврши некое ниво на високо или високо образование. Ова не е точно денес, мојот занает ми служи многу добро, како и многу други во светот, а јас завршив универзитет“.
 11. „Совет од пред 20 години: „Не влегувај во автомобил со странци“. Денеска преку апликацијата ги даваме сите информации и повикуваме непознати да не возат од локација до локација“.
 12. „Држете се подалеку од момците кои си зборуваат сами на сред улица. Во денешно време тоа е секој друг човек со слушалки во ушите“.
 13. „Нема секогаш да имате калкулатор во џебот“.
 14. „Доброто образование ќе ви гарантира работа со добра плата“.
 15. „Средното училиште е најдобриот период во вашиот живот. Тоа се тотални глупости, средното училиште не е ни блиску до најдобриот период во вашиот живот“.
 16. „Ако телевизорот не работи, обидете се да го удрите“.
 17. „Земи ги парите и уплати ги во банка. Супер, денес ќе заработам, што, 0,5 отсто“?
 18. „Исфрлете ги мастите од исхраната и маснотиите ќе почнат да се топат“.