Сопствениците на домашни миленици тешко ќе се спротивстават на молбениот поглед на нивното куче и понекогаш ќе го споделат со нив што јадат. Сепак, многу храна што ја јадат луѓето може да му наштети на дигестивниот тракт на кучето и да предизвика сериозни здравствени проблеми.

Чоколадо: Слатките можат да бидат многу опасни за домашните миленици и треба да се избегнуваат. Чоколадото, особено чоколадото со поголема содржина на какао, содржи теобромин, хемикалија која може да го оштети срцето, белите дробови и бубрезите на животното.

Алкохол: Алкохолните пијалоци содржат етанол, состојка која брзо се апсорбира од телото и е многу штетна за сите животни. Затоа алкохолот може да предизвика сериозно оштетување на респираторниот и централниот нервен систем на вашето домашно милениче.

Грозје и суво грозје: Само четири до пет бобинки од ова овошје се доволни за сериозно да се разболат вашето куче или мачка. Иако точната причина не е докажана, ова овошје може да предизвика откажување на бубрезите и други несакани ефекти.

Шеќер: Храната која содржи природен или вештачки шеќер може да биде многу опасна. Слатките кај животните предизвикуваат скокови на шеќерот во крвта, губење на координацијата, па дури и напади.

Сол: Додека солта ја прави човечката храна повкусна, таа може да предизвика големи здравствени компликации за кучињата и мачките. Солта предизвикува зголемена жед и мокрење кај кучињата, а може да доведе до труење придружено со повраќање, треска и треперење.