НЕКОИ луѓе веруваат дека пиењето ладна вода е всушност многу лоша навика која долгорочно може да му наштети на вашето здравје. Ова верување првенствено се заснова на идејата дека студената вода доведува до „стегање“ на желудникот, што го отежнува варењето на храната, пренесува Healthline.

Од друга страна, има и такви кои веруваат дека студената вода има одредени предности за нашето здравје, па во продолжение ви ги пренесуваме сите недостатоци, како и придобивките од консумирањето ладна вода.

Можни ризици од консумирање ладна вода

Пиењето ладна вода влијае на вашето тело на начини на кои можеби не сте очекувале или не сте сакале. Една студија од далечната 1978 година, во која учествуваа 15 луѓе, покажа дека студената вода ја прави носната обвивка подебела, што го отежнува дишењето. За споредба, истражувачите откриле дека пилешката супа и топлата вода им помагаат на луѓето полесно да дишат, пренесува Healthline. Затоа, ако се обидувате да лекувате настинка или грип, пиењето ладна вода може само да ги влоши веќе постоечките симптоми на болеста.

Исто така, постојат и други здравствени состојби кои пиењето ладна вода може да ги влоши. Истражувањето од 2001 година ја поврзува ваквата ладна вода со предизвикување мигрена кај луѓето кои се склони кон неа, а кај 7,6 отсто од жените предизвикува и главоболки по само неколку чаши ладна вода.

Исто така, се верува дека пиењето ладна вода со топла храна создава нерамнотежа во дигестивниот систем, го забавува метаболизмот, но и ја оштетува забната глеѓ и ги прави нашите заби почувствителни.

Предности на ладна вода

И покрај споменатите недостатоци, може да ви помогне и консумирањето ладна вода. Според една студија од 2012 година, беше откриено дека пиењето ладна вода за време на вежбањето може да го спречи вашето тело да се прегрее и да го направи вашиот тренинг поуспешен. Тоа е веројатно затоа што пиењето ладна вода му олеснува на вашето тело да одржува пониска температура во средината, велат експертите.