Иако на многу од жените им е непријатно да одат на гинеколог, сепак таквите прегледи не треба да се избегнуваат.

Доколку имате некои од овие симптоми, задолжително треба да посетите гинеколог. Таквите знаци покажуваат дека нешто не е во ред со вашето тело и дека истото ви испраќа сигнали.

Еве за кои симтоми станува збор:

Болна менструација

Нормално е да чувствуваме тегоби во текот на менструалниот циклус, но доколку болките се јаки и неподносливи тогаш треба да посетите гинеколог.

Обилни крварења

Никако не треба да го занемарите ова. Внимавајте и на тоа дали менструалниот циклус ви трае подолго од вообичаено. Не мијте го интимното подрачје со врела вода затоа што и тоа може да допринесе во обилните крварења.

Нередовна менструација

Причината за тоа може да биде бременост, стрес, но исто така и синдром на полицистички јајници.

Поинаков секрет

Сте забележале повеќе секрет, со поразлична боја и непријатен мирис? Тоа може да укажува на бактериска инфекција.

Болки при мокрење

Тоа може да укажува на инфекција пренесена преку полов пат, а поврзана со уринарниот тракт.

Течност која тече од градите

Доколку тоа ви се случува, а не сте бремени, може да значи дека имате некакви хормонски проблеми.

Болки во текот на сексуалниот однос

Вообичаено, не треба да имате болки при сексуалниот однос, а доколку ги имате и тие може да укажуваат на некаква инфекција.