Мачката LYKOI е мутирана раса на обична домашна кусокоса мачка која има неверојатна сличност со врколак. Мутацијата беше забележана пред 20 години во САД, а официјално беше препознаена како раса во 2012 година.

Ликои има пепелно сиво крзно и големи, речиси златни очи. Карактеристично е отсуството на влакна во пределот околу очите, носот, ушите и устата.

Припаѓа на мали раси на мачки бидејќи возрасните тежат само 3 килограми. Тие се енергични и бескрајно љубопитни, но многу недоверливи кон странци. Тие се поврзани со митскиот врколак со посебен ловечки инстинкт, што ги тера да гонат и напаѓаат сè што сметаат за плен.

И покрај нејзиниот необичен изглед и однесување повеќе како куче отколку мачка, расата ликои е сè побарувана. Цените на оваа раса мачки се движат од 1500 до 2500 долари. Најевтино ќе ви биде ако изберете мачка со сивкасто синкаво крзно, додека најскапи и најретки се оние со чисто црно крзно.