Кога е нормално многу да се потите, а кога тоа е симптом на здравствен проблем?

Потењето е природен процес на нашето тело, кој игра голема улога во неговото ладење, но и во исфрлањето на токсините од телото. Меѓутоа, прекумерното потење понекогаш е навистина доста непријатно, а понекогаш е знак на болест за која не ни знаевме дека ја имаме, пишува Aktivni.si, а пренесува City Magazine.

Кога потењето е нормално?

Количината на пот, која се смета за нормална, е доста променлива и зависи од поединецот и неговиот начин на живот. Телото произведува поголема количина на пот кога надвор е топло, кога сме нервозни, имаме температура или сме физички активни. Понекогаш се јавува потење кога јадеме зачинета храна.

Затоа, ако вежбате или вршите физичка работа, а тоа го правите на повисоки температури, можете да очекувате повеќе да се потите.

Што е прекумерно потење?

Кога се потиме многу повеќе отколку што му треба на телото, тоа е прекумерно потење или хиперхидроза. Околу 3% од населението страда од овој проблем. Бидејќи луѓето имаат различни потреби за потење, исто така е тешко да се процени кога потењето е навистина претерано. Имајќи го тоа на ум, експертите сè уште наведуваат некои знаци кои може да укажуваат на тоа дека претерано се потите:

Потењето се јавува дури и кога не сте активни и не сте жешки;

Количината на пот нагло се зголемува од необјасниви причини;

Вие се потите многу повеќе од другите кои се подеднакво активни под исти услови;

Забележувате големо количество потење само на одредени делови од телото.

Зошто се јавува прекумерно потење?

Често се случува да не се открие причината за прекумерното потење. Понекогаш феноменот може да се појави поради генетика, а во тој случај прекумерното потење најчесто се јавува во пубертетот. Потење на дланките и стапалата може да се појави и кај помалите деца.

Ненадејното прекумерно потење во зрелоста може да биде резултат на одредени здравствени проблеми, лекови и промени во телото. Најчестите причини за прекумерно потење се:

Фреј синдром;

Земање лекови за дијабетес, болести на тироидната жлезда и висок крвен притисок, како и некои антидепресиви;

Разни инфекции;

Одредени видови на рак;

Болести на срцето или белите дробови;

Менопауза.

Прекумерното потење само по себе не е опасно, но уште поважно е да се обезбеди соодветна хидратација. Доколку се сомневате дека потењето е резултат на здравствени проблеми, обратете се кај вашиот лекар, кој ќе може да ве советува и да ви нареди да ги направите соодветните тестови.