НЕВОЗМОЖНО е да се одолее на шармот на Самоидот. Овие меки кучиња се посебни, а тоа го докажуваат неколку интересни факти кои ви ги наведуваме подолу.

Самоједите доаѓаат од Сибир

Расата потекнува како придружник на Ненетите, домородна група од Сибир. Им помагале да влечат санки и да ловат дивеч. Денес тие се исто толку корисни во семејните домови: сакаат да си играат со деца и да ги загреваат сопствениците со нивното меки крзно.

Истражувачите ги користеле за патувања до Северниот и Јужниот Пол

Во 19 век, авантуристите ги користеле Самоједите за да помогнат во експедициите на Северниот и Јужниот Пол. Норвешкиот истражувач Фридтјоф Нансен ги избрал за своето патување на Северниот Пол во 1893 година поради нивната издржливост и леснотија на тренирање. Иако неговото патување беше неуспешно, кучињата се покажаа како одлични придружници, особено кога се работеше за влечење на санки.

Англискиот истражувач Роберт Фалкон Скот и норвешкиот истражувач Роалд Амундсен исто така ги користеле Самоједите во нивните експедиции на Јужниот пол. Скот имал тим од 33 кучиња, а Амундсен дури 52. Амундсен го победи Скот за да стигне до Полјакот со својот тим, предводен од Самојед по име Етах.

Самоједите се тесно поврзани со волците

Самојдот припаѓа на расата од типот Шпиц, што значи дека е дел од група кучиња тесно поврзани со волци. Можете да ги препознаете по лицето на лисицата и кадравата опашка.

Во 2011 година, научниците открија фосил од куче стар 33.000 години. Го нарекоа кучето Алтај, по планинскиот венец каде што беше откриено. Потекнува од хибрид на куче и волк, а истражувањето на ДНК откри дека оваа раса е најблиску до овој древен хибрид, Самојед.

Самоједите пеат…

Веројатно поради генетската блискост на Самоид со волкот, расата е позната по завивањето, кое звучи како пеење.

…и се смеат.

Како пеењето да не е доволно слатко, се јадат и се смешкаат. Овие кучиња имаат природно закривена муцка нагоре, поради што изгледаат како да се секогаш насмеани.

Најчесто немаат мирис

За разлика од некои раси, самоједите се главно без мирис. Не треба често да се капат, но потребно е четкање за да не им се заплетка крзното.

Од нивното крзно можете да направите облека

Самоједите имаат дебел двоен слој. Долниот слој е мек и како волна, а горниот е груб и рамен. Самоједите пролеваат многу, па многу сопственици во минатото го собирале крзното и правеле облека од него. Материјалот е топол и цврст, што го прави одлична алтернатива на овча волна.

Тие се социјални

Самоједите по природа се животни кои живеат во глутници и не се снаоѓаат добро сами. Познато е дека самоједот кој ќе го оставите сам дома веројатно ќе ја пустоши куќата од досада и гнев, пишува Mental Floss.