Правилото без исклучок е дека орхидејата треба да се негува во фазата на цветање и одмор, а во останатите месеци да се применуваат останатите 8 правила.

Кога зборуваме за орхидеи, мислењата се поделени. Иако многумина веруваат дека орхидеите се цвеќиња кои бараат многу, оние кои ги примениле овие 8 правила знаат дека овој цвет е најлесно за нега дома.

Дополнително, орхидеите се единствените цвеќиња во затворен простор кои немаат земја, па затоа не постои можност да се развијат паразити во нив.

За да имате постојано расцутена орхидеја во вашиот стан, мора да ги следите овие чекори:

  1. Дознајте ја возраста на орхидејата пред да ја купите

Орхидеите цветаат на возраст од 1,5 до 3 години. Возрасно растение, кое е подготвено за цветање, треба да има од 5 до 8 пука. Ако растението е младо и цветало, не е добро. Премногу младото растение нема доволно сила да се опорави од цветањето, па може да се исуши или изгние.

  1. Не го поместувајте од своето место

Преместувањето на орхидејата од место до место е вистински стрес за неа. Овој цвет не сака ниту мали движења. Орхидејата реагира на својата позиција на светлина. Доколку сте го преместиле за наводнување, мора веднаш да го вратите на првобитното место. Поместувањето негативно влијае на цветањето.

  1. Обрнете внимание на корените

На корените на орхидеи им е потребна и светлина. Наместо керамички садови, многу е важно да се користат пластични пропустливи садови кои ќе им овозможат на корените да учествуваат во процесот на фотосинтеза.

  1. Грижете се за светлината

Сончевата светлина е многу важен фактор кој влијае на цветањето на орхидеите. На орхидејата и требаат 10 до 12 часа дневна светлина, во спротивно нема да цвета. Ако во есен или зима цвеќињата немаат природна светлина, мора да ги осветлите со светилки.

  1. Соодветна температура

За да може орхидејата да процвета, ноќната температура треба да биде за 4 до 6 степени пониска од дневната температура. Во текот на летото се советува орхидејата да се чува на отворено, додека во зима просторијата во која престојува орхидејата мора да се вентилира.

Но, бидете внимателни – орхидејата не сака нацрти!

  1. Наводнете ја орхидејата правилно

Пред и за време на цветањето, орхидејата треба да се наводнува со прекини. Во периодот на мирување, полевајте ја орхидејата на секои 12 дена. Ако листовите му се бледи, оставете го малку да одмори. Кога ќе го поливате, натопете го во вода и оставете го час до два. Потоа добро исцедете го вишокот вода и вратете ја орхидејата на своето место.

  1. Влажност на воздухот

Друг важен услов за цветање на орхидејата е влажноста на воздухот. За да ја зголемите влажноста, ставете чинија со вода до орхидејата. Во текот на зимата, кога е вклучено греењето, прскајте го растението со вода. Орхидејата сака влажност на воздухот до 60%.

  1. Изберете го вистинското ѓубриво

Орхидејата сака калциум и фосфор, бидејќи го поттикнува цветањето. Никогаш не ја полевајте орхидејата со ѓубриво на база на азот, тоа само ќе ја уништи.

  1. Орхидејата мора да се исплаши

За да ви процвета орхидејата потребна и е малку стрес! Да, добро слушнавте! Мора да го направите ова ако орхидејата ги има сите услови и не може да цвета. Ова се случува затоа што орхидејата се чувствува премногу добро. Затоа треба малку да и се „заканувате“, да ја шокирате: намалете го наводнувањето или преместете го растението на поладно место!

Забелешка: Кога орхидејата ќе престане да цвета, треба да се грижите за неа на ист начин како во фазата на цветање.

Се пресадува по 2 до 3 години, а кога корените ќе почнат да му „излегуваат“ од саксијата.

Исто така, орхидејата не сака „удобно“ саксија, затоа погрижете се кога ја пресадувате да е помало саксија што ќе ги држи корените блиску еден до друг.