Десетици милиони луѓе во десетици земји се соочуваат со акутен глад, главно поради конфликти, изјави генералниот секретар на Обединетите нации Антонио Гутереш. „Без непосредна и итна акција, милиони луѓе ќе го достигнат работ на крајно гладување и смрт“, рече тој на самитот на Советот за безбедност на ООН. Најпогодени се Јужен Судан, Јемен и Авганистан.

– Advertisement –

Прикажи повеќе