Гигантскиот товарен брод „Евер Гивен“ сè уште е дијагонално заглавен во Суецкиот канал, додека управата на каналот се обидува да го ослободи и повторно да го отвори сообраќајот на клучниот воден пат за глобалното испорака помеѓу Исток и Запад.

„Ever Given“, брод под знамето на Панама, кој превезува товар помеѓу Азија и Европа, долг 400 метри и широк околу 60 метри, се насука во вторникот во тесен, вештачки канал што ја дели континентална Африка од Синајскиот полуостров, пишува АП.

– Advertisement –

Бродот, сопственост на јапонската компанија „Shoei Kisen KK“, го блокираше сообраќајот во Суецкиот канал во почетокот на неделава по бочен налет на силни ветрови, оставајќи десетици други бродови во Средоземното и Црвеното Море во мирување.

Ова е невиден настан во 150-годишната историја на каналот, велат експертите.

Прикажи повеќе