Огранокот на Алтернатива во Чаир бараат оставка од министерот за здравство Беким Сали кој доаѓа од оваа партија. Незадоволни од неговата работа, овој огранок му даде 10 дена рок на претседателот на партијата Африм Гаши, да преземе иницијатива за разрешување на Сали, во спротивно најавуваат дека ќе има штета и последици врз партијата.

Причините за барањето оставка од министерот според огранокот, се следните: