Шпанскиот обвинител побара повеќе од осум години затвор за колумбиската суперѕвезда Шакира и парична казна од повеќе од 23 милиони евра, поточно 23,51 милиони долари, за, како што велат, даночна измама од 14,5 милиони евра.

Латиноамериканската суперѕвезда Шакира го отфрли спогодбата што ја понудија обвинителите во нејзиниот случај за затајување данок во Шпанија од 14,5 милиони евра.

Колумбиската пејачка – која продаде повеќе од 80 милиони плочи ширум светот со хитови како што е „Hips Don’t Lie“ – отсекогаш ги подмирувала сите нејзини даночни обврски.

Таа смета дека случајот е целосно кршење на нејзините права.

„Пејачката е целосно убедена во нејзината невиност и затоа не ја прифаќа спогодбата“, се вели во него.

Условите на предложената спогодба не се откриени. Шакира е обвинета дека не платила даноци од 14,5 милиони евра (14,7 милиони долари) во периодот од 2012 до 2014 година, период во кој претставниците на Шакира велат дека таа не живеела во Шпанија.