Јаткастите плодови се едни од најдобрите извори на протеини и масти за здравјето на срцето.
Тие содржат важни растителни влакна и многу важни микронутриенти кои влијаат на здравјето на овој орган.
Се препорачува да јадете што повеќе јаткасти плодови, но за еден вид од нив се смета дека е најздрав и најдобар за вашето срце.
Диететичарката Изабел Васкез за „Eating Well“ издвоила зошто баш оревите се најдобрите јаткасти плодови кои треба да ги јадете за здравјето на вашето срце.
Омега 3 маните киселини се вид на повеќекратни незаситени масни киселини кои помагаат при намалувањето на воспаленијата во телото. Како што објаснила диететичарката, оревите од сите јаткасти плодови имаат најмногу омега 3 масни киселини.
Освен што влијаат на намалувањето на воспаленијата, омега 3 масните киселини можат да помогнат во намалување на нивото на триглицериди, што е важно затоа што високото ниво на триглицериди го зголемува ризикот од срцеви болести.
Оревите се извор на здрави масти за срцето, истакнува диететичарката. Оревите имаат 13,4 грама полинезаситените масти и 2,5 грама монозаситени масти кои можат да помогнат во намалување на нивото на холестерол и превенција на болести на срцето, објаснува таа. Таа додала и дека нашата исхрана треба да биде што повеќе богата со незаситени масти.
Како последна поволност на оревите, диететичарката го истакнала високиот удел на растителни влакна и микронутриенти.
„Растителните влакна се корисни за намалување на нивото на холестерол, баш како и незаситените масни киселини“, истакнува диететичарката.
Редовното консумирање ореви ќе ви помогне да го зголемете внесот на растителните влакна, што ќе има позитивни последици врз целокупното здравје.
„Оревите содржат и антиоксиданти, вклучувајќи фитостероли и полифеноли“, објаснува Васкез.
Таа додава дека антиоксидантите во оревите помагаат да се намали оксидативниот стрес, воспаленијата и крвниот притисок, со што автоматски позитивно се влијае на здравјето на срцето.
Republika.mk – содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.