реклама
Новинарката на порталот The Healthy одлучила една недела по ред да јаде пуканки и открила што се случило со нејзиното тело после тој период.
Пуканките не се само ужина
реклама
Пуканките не се само ужина, туку можат да се вклучат во секојдневната исхрана на паметен и избалансиран начин. Кели Крикели, регистрирана нутриционистка во Њујорк, советува дека пуканките не се сфаќаат само како брза ужина, туку и како соодветна опција пред оброк или како составен дел од главните јадења и десерти, пишува The Healthy.
Еден здрав пристап е да јадете мала чинија свежи пуканки со здрави масла, како масло од авокадо, или со додаден протеин како парче сирење. Оваа комбинација на протеини, масти и влакна гарантира дека се чувствувате сити и ви помага да избегнете нездрав избор на храна.
реклама
Исто така, важно е каде и како јадете пуканки. Иако вообичаено се препорачува да избегнувате јадење пред телевизор, пуканките се исклучок бидејќи овозможуваат релаксирачки момент со вашиот омилен филм. Покрај тоа, Крикели препорачува да изедете некое овошје пред пуканките за што побрзо да се заситите.
Користете пуканки
реклама
Пуканките не само што се вкусни, туку и богати со влакна кои го подобруваат варењето. Исто така, содржат антиоксиданси кои позитивно делуваат на срцето, мозокот и ги намалуваат воспалителните процеси. „Како некој кој страда од синдром на нервозно дебело црево (IBS), како 15 проценти од возрасните Американци, редовното варење е исклучително важно“, пишува авторката на статијата на The Healthy, додавајќи дека нејзината дневна доза пуканки исто така имала корисен ефект врз нејзините зглобови.
„Понекогаш можам да ги предвидам временските промени според чувството во моите зглобови, но за време на мојот неделен експеримент со пуканки, се помалку го забележував тоа чувство“, пишува таа.
Дополнително, луѓето кои редовно консумираат пуканки забележуваат придобивки како што се контролирање на нивото на шеќер во крвта и чувство на ситост. „Да бидам јасен, немам дијабетес или висок шеќер во крвта, а не сум особено чувствителен на јаглехидрати. Сакам да ја задржам таа ситуација, па затоа внимавам на внесот на шеќер. Пуканките ја задоволуваат желбата за јаглени хидрати, но имаат релативно низок гликемиски индекс. Тоа значи дека пуканките имаат помала веројатност да предизвикаат изразени промени во нивото на шеќер во крвта отколку многу други јаглехидрати“, пишува авторот.
Конечно, пуканките и помогнале на авторката на текстот да ја контролира потребата од храна.
„Имам многу силна потреба да џвакам храна. Намерно правам смути што е можно погусти за да имам што да џвакам. Не знам зошто, но тоа значи дека често копнеам за крцкави грицки. Да, јадам стапчиња од морков, но пуканките ја задоволуваат таа желба за крцкава, солена ужина и сепак се малку поздрави од нездравите грицки како чипс“, пишува тој.
Внимавајте на ова
Како заклучок, важно е да се нагласи дека пуканките не треба да ги заменат важните хранливи намирници, туку треба паметно да бидат вклучени во урамнотежена исхрана.
Исто така, подготовката на пуканки е клучна; Избегнувајте пуканки во микробранова печка со адитиви кои можат да бидат штетни за здравјето. Наместо тоа, правете пуканки дома користејќи квалитетни состојки како што се здрави масла и природни вкусови.
реклама