Новиот вид на коронавирус е најверојатно главниот причинител на зголемениот број случаи во Велс во изминатитеите неколку недели, изјави денеска професорот Крис Џонс.

Тој наведе дека во понеделникот минатата недела биле регистрирани 10 случаи во Велс, а до петокот тој број се искачил на 20.

– Но, новата анализа до викендот покажа дека овој нов вид е многу почест и присутен низ Велс, ова го вклучува Северен Велс, каде бројот на случаи е помал отколку во Јужен Велс, додаде Џонс во изјавата за Би-Би-Си.