Биткоин достигна историски рекорд денес. Според платформата Коиндеск, оваа криптовалута ја надмина границата од 28.000 американски долари, продолжувајќи кон целта за криптовалута која има повеќе од трипати поголема вредност оваа година.

Највредната дигитална валута во светот порасна за околу 8% до 28.348 американски долари, со која во моментов се тргува.

Неодамнешната белешка на JPMorgan тврди дека ваквиот апетит на инвеститорите ќе ги зголеми приливите во средства што го следат биткоинот на штета на златото.

Извонредниот раст на вредноста на биткоинот е резултат на инвестирање во оваа и други крипто-валути за време на пандемијата и се очекува овој тренд да продолжи и во 2021 година. Фактот дека американскиот долар е сериозно слаб, и го прави биткоинот исклучително привлечна валута.

Тековната капитализација на биткоинот е околу 530 милијарди долари. Истражувачите на криптовалути сметаат дека пазарната капитализација на биткоинот може да достигне милијарда долари во текот на 2021 година, ако инвеститорите сериозно ги сфатат овие пари.

Според Ентони Скарамучи, основач на Skybridge Capital, биткоинот се соочува со своите најдобри денови, но секогаш мора да има претпазливост за нови нестабилности, со оглед на историјата на оваа криптовалута чија вредност постојано се намалуваше истовремено.