ЛУЃЕТО родени под еден хороскопски знак се издвојуваат по нивната искреност, амбициозност и самодоверба, но нивниот најистакнат квалитет е смелоста. Тие не се плашат од ништо и секогаш смело чекорат таму каде што другите не одат. Астролозите го сметаат огнениот Овен за најхрабриот хороскопски знак.

Со Овенот владее Марс, планетата на војната, храброста и акцијата, па не е изненадување што овие луѓе се бестрашни. Имаат исклучително силен карактер, благодарение на кој можат да постигнат се што ќе замислат. Тоа не значи дека им е лесно да го добијат она што го сакаат, напротив, многу често мора да се борат напорно за да постигнат успех. За среќа, пречките не ги плашат, туку им даваат дополнителна мотивација.

Овните се познати по поместување на границите и преземање предизвици од кои другите се плашат. Овие луѓе секогаш одат со полна пареа. Тие се спонтани и импулсивни, па не сакаат да губат време на бескрајно планирање. Иако таквиот став често ги доведува во неволја, тие не жалат за ништо бидејќи веруваат дека секогаш треба да го следат своето срце.

Луѓето родени во овој знак се приврзани за семејството и пријателите и би направиле се за нив. Секој би сакал да има Овен покрај себе, но од друга страна, никој не би сакал да го има за непријатели. Овните можат да бидат жестоки противници бидејќи воопшто не се плашат да влезат во конфликт. Тие секогаш се борат срдечно за себе и за луѓето што ги сакаат.