реклама

Дали некогаш сте купиле банани и пред да можете да ги јадете, тие стануваат кафени и скапуваат?

Ова се случува ако тие се задржат предолго на собна температура или ако ги ставите на балкон каде што се изложени на големи температурни промени.

реклама

Распаѓањето може да се избегне со едноставен трик – со завиткување на бананите во проѕирна или алуминиумска фолија и чување во фрижидер. Уште поефективно е секоја банана да се завитка посебно заедно со стеблото, а тоа им го продолжува животот за околу една недела.

Ако не сакате да јадете ладни банани, едноставно извадете една порано и оставете ја на собна температура околу 20 минути. Ако сте исечкале банана, начинот на кој можете да ја одржите свежа до ден и половина е да ја потопите во сок од лимон, а исто така е добра идеја да ставите банани во колачи за да не поруменат.

реклама