МНОГУ луѓе мислат дека разгалено дете има богати родители и соба полна со играчки. Но, детето не мора да има многу работи за да се смета за разгалено. Всушност, тоа има многу повеќе врска со неговото однесување. Ако вашето дете често се однесува напорно или себично, можеби правите некои вообичаени грешки што доведуваат до тоа да стане разгалено. Но, постои решение, бидејќи психолозите откриле неколку начини како најлесниот начин да воспитате среќно дете, без да станете разгалени или себични, пренесува порталот „Happiest Baby“.

Пофалете го доброто однесување

Лесно е да го фатите вашето малечко како непослушно, но понекогаш е тешко да се забележи кога вашето дете се држи настрана од проблеми. Покажете му на вашето дете дека позитивното однесување носи позитивни резултати. Кога ќе видите дека вашето дете се однесува добро, охрабрете го така што ќе го опсипете со внимание, пофалби, игра и почит. Ова за возврат ќе ја зголеми неговата самодоверба на здрав начин.

Грижете се за неговите потреби

Еден од најдобрите начини да избегнете проблеми со однесувањето кај вашето дете е да бидете сочувствителни кон неговите потреби за да знаат дека се грижите. Секогаш имајте предвид што му треба и како се чувствува во секој момент. Важно е да бидете позитивни, дури и ако вашето дете е нерасположено или прави некои работи што не треба – кажете му што да прави, а не што да не прави, советуваат психолозите.

Поставете насоки за вашето дете

Дел од вашата работа како родител е да го научите вашето дете на општествени вредности, како што се почит и љубезност, за да може да стане цивилизиран член на општеството. Научете го да каже „те молам“ кога сака нешто од вас или од другите и потсетете го да не ги нарекува луѓето со имиња кога е вознемирен или лут.

Спроведувајте ги правилата доследно

Кога ќе му кажете на вашето дете да не прави нешто, но сепак ќе му дозволите да го направи тоа, детето на крајот ќе сфати дека вашите правила не се конзистентни и нема да ги следи. Доследноста му помага на вашето дете да ја научи разликата помеѓу доброто и лошото однесување, а ако сте доследни, вашето дете наскоро ќе се откаже и ќе се согласи со вашите барања.

Избегнувајте викање или физичко казнување

Разбирливо е дека кога вашето дете претерано реагира, повремено го повишувате гласот затоа што сте фрустрирани или лути. Сепак, многу истражувања покажаа дека викањето, а уште полошо, физичкото казнување, нема апсолутно никакви предности за воспитувањето на детето, туку само го успорува спроведувањето на правилата. Исто така, психолозите нагласуваат дека детето ќе го усвои ова однесување и подоцна ќе го примени самостојно, што во никој случај не е добро или препорачливо. Децата копираат се што ќе видат од родителите, па покажете му на вашето малечко како треба да се однесува, а не како не.