АКО сакате да пиете пиво и да уживате во неговиот вкус, но по одредена количина ви се врти вртоглавица, надуеност или чудна стомачна болка, тоа не мора да значи дека сте испиле премногу. Иако пивото има хранлива вредност, неговиот состав и структура не одговараат на сите и може да биде неподносливо за дигестивниот систем.

Блага вртоглавица и анксиозност

Кога пиете нормална количина пиво и ги доживувате овие симптоми, веројатно сте нетолерантни на јачмен, хмељ или квасец.

Надуеност и дијареа

Доколку чувствувате подуеност кога пиете пиво, а често добивате и дијареа, јасно е дека вашето тело не може да го толерира популарниот пијалок и неговиот состав не ви одговара. Не очајувајте, има многу други пијалоци за уживање.

Во основа, ако се храните здраво и немате други проблеми поврзани со дигестивниот систем, а после пиење пиво чувствувате непријатни симптоми, тогаш речиси сигурно станува збор за нетолеранција на пивото и неговиот состав. Исто така, имајте на ум дека постојат шест групи на луѓе кои никогаш не треба да пијат пиво.