ИАКО сигурно едвај чекате да облечете нова маица или фармерки веднаш по купувањето, подобро е да бидете трпеливи и да внимавате да ја измиете облеката пред да ја облечете за прв пат. Експертите предупредуваат дека носењето нова облека пред перење може да доведе до сериозни проблеми со кожата, од кои некои можат да станат хронични. Кога за прв пат купувате облека во продавница, таа може да изгледа чисто и подготвена за носење, но всушност може да биде штетна за вашето здравје поради токсините што ги содржи.

Ли В. Џонсон, основач на компанијата за машка облека Old Bull Lee, објаснува дека повеќето фабрики за облека се лоцирани во урбани индустриски области каде што квалитетот на воздухот често е многу сомнителен.

„Многу индустриски загадувачи летаат во воздухот и можат да се таложат на облеката за време на производството. Облеката што ја купувате може да изгледа чисто, но на неа може да има многу невидливи материи кои се многу штетни за вашето здравје“, предупредува тој. Некои од овие штетни хемикалии се олово, формалдехид и канцерогени синтетички бои.

Дерматологот Азадех Ширази, исто така, ги повикува потрошувачите да бидат внимателни со кинолин, штетна хемикалија која често се наоѓа во високи концентрации во полиестер, што може да предизвика алергиски дерматитис и е поврзан со зголемен ризик од рак.

Влијанието на токсините од облеката

Докторката Лорета Сиралдо често гледа во нејзината ординација пациенти со алергиски контактен дерматитис, кој се појавува како црвен осип придружен со чешање, а е предизвикан од директен контакт со одредена супстанца. Тој истакнува дека потењето и триењето предизвикано од носење тесна облека, како што е облеката за вежбање, може да придонесе за ослободување на супстанции кои предизвикуваат алергии на кожата.

„Таквите материи се отстрануваат со вода. На ист начин како што се откачуваат во машината за перење, се откачуваат и под дејство на потта на нашето тело“, предупредува тој и додава дека перењето на нова облека пред да ја носиме ја спречува оваа појава.

Проблемот е што таквите супстанци не се видливи, така што нема да мора да забележите дека се префрлени од вашата облека на вашата кожа, а покрај осип со чешање, симптомите понекогаш може да бидат само чешање без осип и обратно. Ширази додава дека алергискиот контактен дерматитис може да се појави и во форма на хиперпигментација, а најчесто се забележува во пазувите, препоните, половината или под градите на пациентите.

„Дел од облеката може цврсто да се заглави меѓу наборите на кожата. Тогаш нема проток на воздух помеѓу кожата и облеката, поради што хемикалиите стануваат уште пореактивни при контакт со кожата“, предупредува тој. Тој додава дека реакцијата на токсините од облеката не мора да се појави веднаш, но често има задоцнета реакција која не се гледа првиот ден, туку неколку дена подоцна и може да трае со недели.