НБА ѕвездата Чеди Осман се ожени за познатата турска актерка Ебру Шахим во „македонскиот Ерусалим“, односно Охрид. Чеди Осман има македонско потекло, дносно роден е во Охрид поради тоа свадбената цереномонија решил да ја направи од каде што се неговите корени. Ебру и Осман се свршија во 2021 година.

Осман започна да се занимава со кошарка во КК Босна, а како дванаесетгодишник потпиша договор со Анадолу Ефес, денес двократниот актуелен шампион на Европа. Тој помина десет години во Ефес, а од 2017 година игра во НБА за Кливленд Кавалирс. Неговот татко е Турчин, мајката Босанка.