НАУЧНИЦИТЕ создадоа нов вид на претходно непознат мраз кој би можел да постои на ледените месечини на Сончевиот систем со помош на уред кој може да се опише како џиновски шејкер за коктели како дел од истражувањето за однесувањето на водата во екстремни услови.

Истражувачите рекоа дека користеле процес наречен топчесто мелење за насилно протресување на обичниот мраз, кој го ставиле заедно со челични топчиња во контејнер изладен на минус 200 степени Целзиусови. Резултатот од тој процес тие го нарекоа „аморфен мраз со средна густина“ или MDA, кој изгледаше како бел прав.

Како се разликува од обичниот мраз?

Нормалниот мраз има кристална структура, со две молекули на вода, два атоми на водород и еден кислороден водород распоредени во правилна шема. Молекулите на водата на аморфниот мраз имаат неорганизирана форма слична на онаа на течностите.

Практично целиот мраз на Земјата постои во познатата кристална форма, но аморфниот мраз е најчестиот облик на вода во универзумот. Научниците досега пронајдоа 20 различни видови на кристален мраз и три вида аморфен мраз.

“Речиси целиот мраз во универзумот е аморфен, во форма наречена аморфен мраз со мала густина. Се создава кога водата се кондензира на зрната прашина во вселената. Кометите се исто така аморфен мраз. На течната вода и требаат многу посебни услови како оние на Земјата, “, рече тој. е Кристофер Салцман, професор по хемија на Универзитетскиот колеџ во Лондон и главен автор на истражувањето објавено оваа недела во списанието Science.

Истражувачите претпоставуваат дека условите што ги создале во лабораторијата би можеле да постојат на ледените месечини како Јупитеровата месечина Европа или месечината на Сатурн Енцелад. Истражувањето може да доведе до подобро разбирање на водата, молекула од суштинско значење за животот.

„Фактот дека оваа нова форма на мраз има слична густина на течната вода е веројатно најважниот аспект на ова откритие“, вели Ангелос Михаилидес, професор по хемија на Универзитетот во Кембриџ и коавтор на студијата.

Салцман рече дека прашањето е дали MDA е всушност течна вода, само на ниски температури. „МДА дава можност можеби конечно да се разбере течната вода и нејзините многу аномалии“, додаде Салцман.