Со консумирање повеќе флавоноли, подгрупа на флавоноиди, антиоксиданси кои се наоѓаат во различни видови зеленчук, овошје, чаеви и вино, можно е да се забави стапката на губење на меморијата, покажува новото американско истражување.
Падот на когнитивните способности беше побавен на долг рок кај групата луѓе кои консумирале најмногу флавоноли, без оглед на другите фактори кои можат да влијаат на меморијата, како што се возраста, полот и пушењето, а најбрзите во групата што консумирале најмалку, покажаа резултатите од една неодамнешна студија објавена во медицинското списание на Американската академија за неврологија, неврологија, а објавено од CNN.
„Нашата студија сугерира дека специфичниот избор на храна може да влијае на побавната стапка на когнитивно опаѓање“, рече авторот на студијата, д-р Томас Холанд, професор на одделот за интерна медицина во Медицинскиот центар на Универзитетот Раш во Чикаго. „Нешто едноставно како јадење повеќе овошје и зеленчук и пиење повеќе чај, особено зелен чај, е едноставен начин на кој луѓето можат да преземат активна улога во одржувањето на нивниот мозок здрав.
Флавонолите се цитопротективни, што значи дека ги штитат клетките, вклучително и невроните, така што е можно да има директен ефект врз сознанието (употреба на свесни ментални процеси), рече д-р Дејвид Кац, специјалист за превентивна медицина и начин на живот и исхрана, кој не учествува во студијата.
Флавонолите имаат исклучително силни антиоксидантни својства, кои во голема мера придонесуваат за оптимално функционирање на кардиоваскуларниот систем, што пак претставува основа за превенција од мозочен удар и други цереброваскуларни настани.
Храна исклучително богата со овие биоактивни компоненти се црвениот кромид, јаболката, брокулата и чаевите, особено зелениот чај. Флавонолите од кромидот имаат најголема биорасположивост бидејќи постигнуваат највисоки концентрации во ткивото и најинтензивен ефект. Секојдневното консумирање на овие намирници може да го намали ризикот од мозочен удар (трета водечка причина за смрт во развиените земји) за дури 20 проценти.
Големо семејство на фитохемикалии
Растенијата содржат повеќе од 5.000 флавоноидни соединенија кои играат важна улога во стимулирањето на растот на клетките, борбата против стресот од околината и привлекувањето на инсекти кои опрашуваат.
Истражувањата покажаа дека кај некои луѓе (и животни) флавонолите го намалуваат развојот на воспаленијата, што е главниот предизвикувач за развој на хронични болести, и тие се богати извори на антиоксиданси, кои се борат против слободните радикали, високо нестабилните молекули кои се природно создадени кога вежбате и кога вашето тело ја претвора храната во енергија.
Истражувањата покажуваат дека еден од најчестите флавоноли, кверцетинот, влијае на намалениот развој на рак на дебелото црево и други видови на рак. Најмногу го има во кромидот, а нешто помалку во брокулата, боровинките, карфиолот, кељот, празот, спанаќот и јагодите.
Друг вообичаен флавонол, кемпферол, го спречува растот на клетките на ракот и во исто време ги зачувува и заштитува здравите клетки. Добри извори на кемпферол се кромидот, аспарагусот и бобинките, но најбогати растителни извори на кемпферол се спанаќот, кељот и другите зелени лиснати зеленчуци, како и билките како што се лукот, копарот и тарагонот.
Третиот ефикасен флавонол е мирицетинот, чија потрошувачка беше проучувана и од научниците кај глодари. Го држи нивото на шеќер во крвта под контрола и го намалува тау, протеин кој се наоѓа во мозокот кој е главната причина за развој на Алцхајмерова болест и други видови на деменција. Спанаќот и јагодите содржат високо ниво на мирицетин, а добри извори на овој флавонол се медот, црните рибизли, грозјето, бобинки, зеленчукот, јаткастите плодови и чајот.
Последната група на флавоноли, изорхамнетин, штити од кардиоваскуларни и невроваскуларни заболувања со антитуморно и антиинфламаторно дејство. Добри извори на исорамнетин се крушите, маслиновото масло, виното и сосот од домати.