МАЧКИТЕ се познати по тоа што понекогаш се побезобразни и понеобични од кучињата и по тоа што имаат малку потешко да се поврзат со нивните сопственици, но можеби едноставно не комуницирате со нив како што треба.

Имено, како што пишува Science Alert, начинот на комуникација со мачки е прилично едноставен. Треба да им се насмевнете на мачките, но не на начинот на кој луѓето се смеат, туку на нивниот начин. Мачките го прават тоа така што кратко ги затвораат очите, а потоа полека трепкаат.

Научниците спроведоа студија која ја покажува реакцијата на мачките на светлото трепкање. Во една студија објавена во 2020 година, експертите ја набљудуваа интеракцијата помеѓу мачка и човек и беа во можност да потврдат дека мачките добиваат доверба и им приоѓаат на луѓето по таков чин, без разлика дали се познати или непознати.

Психологот Карен МекКомб го водеше тоа истражување и вели дека мачките велат дека се среќни и опуштени од смеење, а нагласила дека ова е прво истражување во кое експериментално е истражена улогата на трепкањето на светлината во комуникацијата меѓу луѓето и мачките.

Спроведе два експерименти

Во експериментот учествувале сопственици на мачки од 14 домаќинства, а имало вкупно 21 мачка. Мачките прво требало да се опуштат, а потоа сопствениците им пришле на оддалеченост од еден метар и почнале полека да трепкаат додека мачките гледале во нив. Мачките и нивните сопственици биле снимени со камери, а потоа овие снимки биле споредени со начинот на кој мачките трепкаат кога нема луѓе и нема интеракција со нив.

Резултатите покажаа дека мачките всушност ќе реагираат на човечкото трепкање со сопственото трепкање, во споредба со кога нема интеракција со луѓето.

Во вториот експеримент учествувале 24 мачки од осум домаќинства, но овој пат на мачките им трепнале научниците кои претходно не биле во контакт со нив. Со светло трепкање научниците ја подале раката кон мачките, а се испоставило дека по светлото трепкање мачките им се приближиле на рацете без разлика што не ги познавале.

Психологот МекКомб вели дека се уште не е познато зошто мачките на овој начин комуницираат со луѓето, но во моментов тоа се толкува како средство за сигнализирање на добронамерни намери.