Откритието сугерира дека нов вид на чума може повторно да се појави кај луѓето во иднина.

„Истражувањето е и фасцинантно и збунувачки“, рече Хендрик Појнар, вонреден професор и директор на Центарот за античка ДНК, „Мекмастер“ и истражувач во Институтот за истражување на заразни болести.

„Се отвори прашањето – како исчезнала болеста што одзела милиони животи?“

Наодите се драматични бидејќи малку се знаеше за потеклото на чумата на Јустинијан – која придонесла за конечниот колапс на Римската империја, но и за појавата на Црната смрт, околу 800 години подоцна.

Научниците се надеваат дека ова може да доведе до подобро разбирање на динамиката на современите заразни болести, вклучително и форма на чума што продолжува да убива илјадници луѓе секоја година.

Јустинијановата чума се појавила во 6 век и се проценува дека убила меѓу 30 и 50 милиони луѓе – речиси половина од светското население распространето низ Азија, Северна Африка, Арапскиот Полуостров и Европа. Црната смрт се случила околу 800 години подоцна, убивајќи 50 милиони Европејци само помеѓу 1347 и 1351 година.

Користејќи софистицирани методи, научниците од многу универзитети, вклучително и Универзитетот Мекмастер, Универзитетот во Северна Аризона и Универзитетот во Сиднеј, изолираа минијатурни фрагменти од ДНК од 1.500 години стари заби на две жртви на Јустинијанова чума закопани на мали гробишта во германскиот град Ашхајм. Научниците веруваат дека жртвите починале во доцните фази на епидемијата кога стигнала до јужна Баварија во Германија, веројатно помеѓу 541 и 543 година.

Користејќи ги овие мали фрагменти, тие го реконструирале геномот на најстарата Yersinia pestis, бактеријата одговорна за чумата и ја споредиле со базата на податоци за геномот на повеќе од сто современи видови. Тие покажаа дека видот одговорен за избувнувањето на чумата на Јустинијан е еволутивен „ќорсокак“ и дека се разликува од видовите вклучени во подоцнежната Црна смрт и другите пандемии на чумата што следеа. Ова се најстарите геноми на патогени кои се добиени до денес.