Француските синдикати започнаа национален штрајк барајќи повисоки плати во услови на децениски висока инфлација, а за претседателот Емануел Макрон тоа е еден од најтешките предизвици по реизборот во мај.

Штрајкот, кој најпрво ќе ги погоди јавните сектори како што се училиштата и транспортот, е продолжување на повеќенеделниот штрајк кој ја наруши работата на големите рафинерии и снабдувањето на бензински пумпи.

Еуростар објави дека откажал некои возови меѓу Лондон и Париз поради штрајкот.

Како што се зголемуваат тензиите во втората по големина европска економија, штрајковите веќе се прелеаја и во други делови од енергетскиот сектор, вклучително и нуклеарниот гигант ЕДФ, каде што работите за одржување, клучни за снабдувањето со енергија во Европа, ќе бидат одложени.

Претставник на синдикатот FNME-CGT во понеделникот изјави дека штрајковите влијаат на работата на 10 нуклеарни централи, со дополнително одложување на одржувањето на 13 реактори и намалено производство на електрична енергија во Франција за вкупно 2,2 гигавати.

Во јавниот превоз, се очекуваат големи прекини на локалниот сообраќај, вклучително и Еуростар, возовите и меѓуградските возови, како и париската железница.

На штрајк повикаа и синдикатите на јавните служби, како и можни прекини во работата на училиштата и другите јавни служби.