Бакингемската палата откри дека роденденската парада на кралот Чарлс III, позната како Trooping the Colour, ќе се одржи на 17 јуни во центарот на Лондон. Кралот и Вилијам, принцот од Велс, ќе јаваат на коњ за време на парадата, додека другите членови на кралското семејство, вклучително и Кетрин, принцезата од Велс и Камила, кралицата, ќе гледаат од вагоните и од балконот на Бакингемската палата.

Ова доаѓа откако палатата објави дека Кејт е поставена за полковник во ирската гарда, улога што претходно ја имаше нејзиниот сопруг. Бакингемската палата соопшти дека тројца членови на семејството биле назначени за полковници во гардата на ногата, вклучувајќи ја и Камила како полковник во гардата на Гренадиер.

Улогата претходно ја имаше војводата од Јорк и беше празна откако му беа одземени кралските титули.

Официјален роденден на монархот

Trooping the Color го одбележа официјалниот роденден на монархот повеќе од 260 години, а 2023 година ќе го одбележи првото појавување на Чарлс на настанот како крал и по неговото крунисување, кое треба да се одржи на 6 мај.

Над 1.400 параденски војници, 200 коњи и 400 музичари учествуваат во приказот на воена прецизност, коњаник и фанфари. Парадата започнува од Бакингемската палата низ трговскиот центар до Парадата на гардата на коњите, а завршува со прелет на Кралските воздухопловни сили.