Моштите на „Свети Кирил и Свети Методиј“ веќе се во Гигинскиот манастир пред да бидат изложени во софиската митрополитска катедрала „Света Недела“. Станува збор за дел од раката на Св. Кирил и две парчиња од ребрата на Св. Методиј. Тие ќе преноќат во светиот манастир, а утре со литургиска поворка ќе бидат донесени во храмот во Софија каде што мирјаните ќе можат да се поклонат пред нив.

Моштите на светите браќа за прв пат доаѓаат во Бугарија. Во 1980-тите, тие беа вратени од Римокатоличката црква на Солунската архиепископија и оттогаш се зачувани во манастирот Есфигмен на Света Гора. Игуменот на манастирот, архимандрит Вартоломеј, ги придружува моштите кои пристигнуваат во Бугарија на покана на Неговата Светост Патријарх Неофит.